A zeneiskoláról jött az ötlet: napelem rendszert otthonra is!

Az ember nem is gondolná, de bizony egy zene iskola is tud nagyon sok energiát elfogyasztani. A termek világításától az esetleges elektronikus hangszerek működtetésén át a hangosításon keresztül nagyon sok helyre kell az áram. Már régóta játszottam a gondolattal, hogy otthonra is kéne egy napelem rendszert szereltetni, de valahogy mindig volt fontosabb dolog. De most úgy tűnt, eljött az idő. Így nem is haboztam, elkezdtem jobban beleásni magam a témába. Azt hiszem kissé túl jól is sikerült.

Először is arra voltam kíváncsi, hogy lehet napelem rendszert családi házra 2021-ben beszerezni. Mármint az addig teljesen jó, hogy megkeresel egy céget, megmondod nekik, hány kW-os napelem rendszert szeretnél, ők meg (jó pénzért) megcsinálják, de nem ilyen egyszerű a dolog. Bárcsak, bár a pénz része nem a legjobb ennek a tervnek se. Hát, de van amiért muszáj kiadni, és inkább legyen sokkal kevesebb (vagy ideális esetben 0) a villanyszámlánk. Na, de arról szerettem volna beszélni főleg, milyen jó weboldalt találtam tájékozódásra, meg felmérésre, mert ezt mindenkinek tudnia kell!

Szóval csak annyira kerestem rá, hogy: Napelem rendszer családi házra 2021-ben, és voilà máris mindent megtudtam, ami napelem. Először is, nem tudom ez kinek mennyire egyértelmű, de egy napelem rendszer nem csak magukból az elemekből állnak, amiket ugye a házak tetején lehet látni. Sőt nem is feltétlenül kéne oda rakni, csak egy családi ház esetében ez tűnik a legegyértelműbb megoldásnak, hiszen így nem foglal helyet az udvaron, nem árnyékolja le (jó esetben) semmi meg hasonlók. Ami még a része, és nagyon-nagyon fontos az az inverter. Ugyanis az elemek egyenáramot termelnek, ami ugye nem az, ami a hálózatban fut. Ezt alakítja át az inverter váltóárammá, így már lehet használni. Valójában ez az, amit gyakrabban kell cserélni a napelem rendszerben, nem pedig magukat az elemeket, azok akár 40 évig is elélnek, köszönik szépen. Az inverterekre pontosan nem emlékszem, de azokat is jó ritkán kell cserélni, szóval ott se kell nagyon félni az irdatlan kiadásoktól.

A napelem rendszereket ugye úgy reklámozzák, hogy nagyjából 10 éven belül meghozzák az árukat. A jelenlegi helyzetben, ami a szaldós elszámolás (napos időszakban sok áramot termel a napelem, a nem felhasználtat megveszi a szolgáltató, majd a téli időszakban a felhasznált mennyiséget – amit ugye a szolgáltató biztosított, mert tél van, nincs annyi nap – össze vetik a termelt mennyiséggel, és ha van különbözet, akkor az fizet, aki többet kapott az áramból) szerint ki lehet hozni nullára az összeget. Így a spórolás megkezdődik, ami ugye ha minden úgy jön ki 10 év múlva visszahozza a napelem árát. Na, ez most változik sajnos, és 2024-től már máshogy nem is lehet majd, csak ezzel a bruttó elszámolással beszereltetni napelem rendszert, itt az a lényeg, hogy megy az áram, amit nem használsz fel azt a szolgáltató “megveszi” tőled 20 forintos egységáron túltermelés esetén pedig a téli hónapokban te ezt “visszaveheted” tőle 25 forintos egységáron. Többek között ezért is szeretne mindenki minél előbb beszereltetni napelem rendszert, aki már egy ideje gondolkozik rajta.

Na és itt jön vissza a kérdés: Napelem rendszer családi házra 2021-ben? Az oldal szerint, amit találtam a 2021. júliusától meghirdetett állami támogatás már csak a bruttó számlázást adja meg mint opció a napelem rendszerekre. Persze, azoknak, akik saját zsebből nem tudják megengedni a napelemeket (és ez nem kevés ember, azt azért vegyük figyelembe), azoknak ez is jobb, mint a semmi. Gyanítom főleg azért módosították ezt így, mert a szolgáltatók húzzák a szájukat… De aztán kitudja. Minden esetre ezt is nagyon érdemes figyelembe venni. Akik persze zsebből szereltetik be a rendszert, azokra 2024-ig még érvényes a szaldó, aztán akik már utánuk szereltetnek, azoknak már sajnos nem.

Ezeken kívül (és az árak mellett ezek voltak a legfontosabb dolgok szerintem) itt még lehet tájékozódni a világ többi részéről is, ők hogy állnak a napenergia használatával. Főleg Ázsiában vannak nagy változások, és szerintem ennek minimum így is kell lenni, hiszen Kína az egyik legjobban szennyezett ország. Persze ott is vannak tiszta levegőjű környékek, de a nagy városok mellett eltörpülnek. Ezért nagy újság, bár igaz régi, hogy egy egész tartomány nyári áramellátását biztosítani tudták a napelemekkel egy napra 2017-ben. A napelemek népszerűsítésére pedig panda alakra rakták ki az elemeket egy másik tartományban, ami zseniális marketing húzásnak bizonyult szerintem. A különböző napelem fajtákat is bemutatják, hogy ha döntésre kerül a sor, és lehet válogatni, tudd, melyik a legjobb például. Tudtátok, hogy a TESLA napelemeket is gyárt? Nekem ez is új volt.

Az árak, ahogy többször is megemlítik az oldalon, ház függőek, hiszen nem lehet tudni, melyik ház mennyit bír, milyen fekvése van, mennyire éri a nap s a többi. Éppen ezért ez a cég ingyenes felmérést vállal az ország szinte bármelyik részén. Keress rá a hozzád legközelebbi városra, hogy megbizonyosodj arról, hozzád is ki tudnak-e jönni. És tényleg teljesen ingyen van, minden különösebb elkötelezettség nélkül, nem kell tőlük rendelni az árajánlat után se, csak felmérik neked, hogy a ház tető szerkezete elég erős-e, éri-e elég napfény egy rendszer profitáló fenntartásához és jó-e a dőlésszöge.

Mindent egybevetve, én nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt, és biztos, hogy igénybe veszem a felmérés szolgáltatásukat. Hogy rendelni tőlük rendelek-e az még majd függ attól, milyen benyomást keltenek a felmérés alatt. De az oldalból ítélve értik amit csinálnak, és őszintén megmondják, mi a helyzet, nem kell félni e köntörfalazástól. Szóval, ha téged is érdekelnek a napelemek, szeretnél esetleg a közeljövőben befektetni egyre vagy csak információt akarsz gyűjteni, keresd fel őket bátran.