Energiatanusítvány kellene az ingatlanom értékesítéséhez?

A válasz: igen. Kelleni fog energiatanusítvány, ha el akarunk adni egy ingatlant. Egy kedves zenész barátom is így járt nemrég, hogy fogalma sem volt ennek a dokumentumnak a létezéséről. Az ügyvédje szólt neki, mielőtt az ügyfelet fogadták volna az aláírásra, hogy hiányzik az energiatanusítvány. Nagyon kínos és nagyon feszült helyzetet szül egy ilyen tévedés. Egyfelől elriaszthatja az érdeklődőt, másfelől megbízhatatlannak tűnhetünk előtte. Szerencsére a barátom egyszerűen el tudta intézni időben az energiatanusítvány megszerzését az e-tanusitas.eu céggel. Az ő ingatlanja 41 és 120 négyzetméter közötti méretű, így csak 14.990 forintot kellett fizetnie a tanúsítványért. A kiszállási díjat nem számították fel, mivel jól megközelíthető helyen volt az ingatlan.

energiatanusítvány
nem szabad megfeledkezni az energiatanusítvány biztosításáról, hogyha eladjuk az ingatlant

Hogyan legyünk segítőkészek, mit kell megtenni, hogy gyorsan megkapjuk az energiatanusítvány dokumentumát?

Igazából nem sok dolgunk van, telefonálni kell a cégnek, időpontot egyeztetni. Ha ez megvan, akkor kijönnek a helyszínre, ahol ellenőrzik a házat. A szakemberük meg fogja nézni az ingatlan tájolását, a fűtési rendszert is átvizsgálja és a lakás vagy ház lehűlési pontjait is megtekinti. Ezek után az irodájukban összesítik a mért adatokat, és összekészítik a dokumentumokat. Mi azzal gyorsíthatjuk a folyamatot, hogyha a helyrajzi számot előkészítjük. De a házhoz vagy lakáshoz tartozó tervdokumentációt is érdemes előre kitenni, ilyen dokumentum például az alaprajz, vagy a műszaki leírás. Így még gyorsabb lehet az amúgy is pörgős folyamat.  

Ha készen vannak a dokumentumok, kiküldik GLS futárral. Ha szeretnénk zöldebb megoldást választani, akkor kérhetjük, hogy e-mailben adják át nekünk az energiatanusítványt. Innen már szabad út vezet az ingatlan értékesítéséhez.