Inkább céget alapítanék koncertre járás helyett

Anyám nemrég elrángatott egy koncertre . Persze nem az én korosztályom által kedvelt zenéket játszották, hanem komolyzenét. Legszívesebben sírva fakadtam volna! Így inkább – bunkóság vagy nem – felcsaptam a laptopomat és rákerestem, hogyan lehet a lehető legkedvezőbben céget alapítani. Az azért mégiscsak izgalmasabb, mint egy béna koncert, ahol csak idősek ülnek, nem?

Anyám persze nagyon nem örült neki, hogy ennyire tapintatlan és érdektelen vagyok, de volt 30 éve hozzászokni. Beírtam a keresőbe, hogy “(új) Cégalapítás 16.900 Ft vagy INGYEN – ha székhelyet kér” és a keresőmotorok azon nyomban meg is találták a számomra legmegfelelőbb webhelyet.

Az (új) Cégalapítás 16.900 Ft vagy INGYEN – ha székhelyet kér keresésre találatul szolgáló oldal cégalapítással, cégek átszervezésével, székhelyszolgáltatással és különféle ügyletekkel foglalkozik. Ha szeretnénk, meg tudják oldani, hogy a cégünk után ne kelljen iparűzési adót fizetni abszolút legálisan és jogszerűen. Cég alapítható Bt., Kft. és Zrt. formájában is, sőt akár az is megoldható, hogy 0 Ft befektetéssel történjen ez meg. Ebben az esetben azonban az alapítók saját vagyonukkal felelnek a cégért, osztalék nem kerül majd kiosztásra és értékesíteni sem lehet a cég egyes részeit.

Társasági formák cégalapításkor

A Bt. (vagyis betéti társaság) nagy előnye, hogy alkalmazható a KATA szerinti adózás, amivel már havi 50.000 ft-ért letudhatóak az adók és a járulékok. Tőke sem igazán szükséges, elegendő fejenként 1.000, vagyis összesen 2.000 Ft. Láthatjuk, hogy a betéti társaságként működő cégformának számos előnye van. Adódnak azonban hátrányai is. A beltag teljes vagyonával felel a cég tartozásaiért még akkor is, ha már kilépett belőle. Az alapítás pedig nem történhet meg egy taggal.

A Kft., vagyis a korlátolt felelősségű társaság pozitívuma, hogy a tagok saját vagyonukkal nem felelnek a cég tartozásaiért és csupán egyetlen tag is elegendő az alapításhoz. Az üzleti szféra tagjai ezt a társasági formát részesítik előnyben. Persze, a Kft.-nek is vannak hátrányai. A KATA adózás nem választható Kft.-k esetében, így sokkal több adót kell fizetni egy Kft. alapítóinak, mint egy Bt.-jének. Emellett 3 millió tőke befizetése mindenképpen szükséges, bár ezt el lehet tolni két évvel.

Mindkettő cégformában közös, hogy az alapító tagok nem állhatnak közügyektől eltiltás hatálya alatt és nem lehetnek összeférhetetlenek a tisztségükkel. Ezek a feltételek a vezető tisztségviselőkre is vonatkoznak. Közügyektől eltiltás hatálya alatt például akkor állhat valaki, ha jogerős szabadságvesztését tölti vagy ha a cégét kényszertörléssel szüntették meg. Kényszertörlésre akkor kerülhet sor, ha nem volt elérhető a cég a székhelyén. Ugyancsak törlik azt a céget is, amelyik több, mint 5 millió forint adótartozást halmozott fel. Összeférhetetlenség alatt pedig azt értjük, hogy bizonyos foglalkozást űző vagy tisztséget betöltő személyek (bírák, közigazgatási tisztségviselők, kormány tagjai stb.) nem lehetnek cégek tagjai vagy vezető tisztségviselői.

Fontos továbbá, hogy az okmányok rendben legyenek a cégalapítás során, továbbá az is, hogy jogszerű székhellyel rendelkezzen az új vállalat. Ezek mind-mind fontos szempontok és feltételek, mikor cégalapításra kerül sor. A (új) Cégalapítás 16.900 Ft vagy INGYEN – ha székhelyet kér kérdéskörrel is foglalkozó topcegalapitas.eu mindenben a segítségünkben lehet.

Ezeket mind a koncert ideje alatt tudtam meg. Az igazat megvallva, sokkal érdekesebbek voltak ezek az információk, mint a zene, ami szólt. Egy valami biztos: anyámmal soha többé nem megyek koncertre.