Nyugodtabban hallgatok komolyzenét, mióta napenergiát használok

Sosem voltam nagy rajongója a komolyzenének. Azt érzem, hogy nem egyszerű mélyebben belekerülni, mivel alapból úgy adják elő az emberek, mintha ez egy magasztosabb dolog lenne, mint a hétköznapi zene. Ez azt eredményezi, hogy rengetegen azért nem hallgatnak komolyzenét, mert túlságosan elérhetetlennek érzik. Mintha ehhez még túl gyerekek lennének. A másik pedig, hogy a komolyzene mára sokszor összefonódott a sznobizmussal. Mindenki el tudja képzelni a borvacsorát, ahol szép emberek, púderezve ülnek egy asztal körül, a háttérben pedig nagy hegedűk és orgonák mennek egy fonográfról.

Az lenne a legfontosabb, hogy elsőként ezt a képet lebontsuk és megszűntessük a határt komoly és könnyű zene között. Nem kell, hogy az egyik értékesebb legyen, mint a másik. Egyszerűen mindkettőnek megvan a maga helye és sokkal több embert tudna elérni ez a műfaj, ha nem tűnne ennyire exkluzívnak.

A másik dolog, amit sokan elérhetetlennek képzelnek, az a napenergia. Egyre többször jön már elő az alternatív energiaforrások kérdése, hiszen egyre jobban fogynak a más típusúak. Bár a napenergia egymagában nem jelent teljes megoldást erre a problémára, mégis rengeteget tudunk segíteni vele egy élhetőbb bolygó létrehozásában. Engem is elkezdett érdekelni a napelem vásárlás, viszont nem lett volna elég pénzem rá egyszerre. Szerettem volna találni egy olyan pályázatot, aminek a segítségével kedvező hitelt tudnék felvenni.

Meg is találtam ezt a Napelempályázatok nevű oldalon, rengeteg más, hasznos információval együtt. Az egyik ilyen fontos infó a napelem tájolás fontossága volt. Az ehhez tartozó tájékoztató szöveget úgy tudjuk elérni, hogy miután fellépünk a Napelempályázatok oldalára, kiválasztjuk a „blog” menüpontot. Ezen belül találhatunk egy cikket, aminek az a címe, hogy napelemek szakszerű telepítése és feltételei.

Rengetegen azt hiszik, hogy a napelem vásárlás olyan, mintha elmennék a boltba venni egy új számítógépet. Ez azonban nem igaz, mivel rengeteg tényezőnek kell megfelelnünk ahhoz, hogy a napelemünk hatékonyan működjön. Az egyik ilyen tényező a napelem tájolás. A Napelempályázatok blog részlegén erről nagyon érthető nyelvezeten lehetett olvasni. Megtudhattam, hogy nem mindegyik ház van pontosan betájolva. Ez azt jelenti, hogy kelet és nyugathoz képest az ingatlan sarkai hová esnek. Amikor elsőként kijönnek majd felmérni, hogy a házunk alkalmas-e napelemek telepítésére, akkor ezt is meg fogják nézni. Itt meg fogják állapítani, hogy a tetőzet melyik része a legalkalmasabb a napelemek felszerelésére.

Azt is olvastam, hogy délkelet és délnyugat között található a legmegfelelőbb irány. Nagyon érdekes volt ezekről informálódni, mert soha nem gondoltam még bele abba, hogy mennyi minden számít akkor, ha a nap segítségével szeretnénk energiát előállítani. A napelem tájolás például eszembe sem jutott. Úgy érzem, hogy a Napelempályázatok oldalának segítségével sokkal tájékozottabb lehettem ebben a témában, ami minden embert érint. Elhatároztam, hogy itt az idő, napelemet fogok vásárolni.

Több indokom is volt erre. Az egyik, hogy a jövőért teszek ezzel a döntésemmel, a másik pedig, hogy nekem is jól fog jönni, mikor megérkeznek majd a villanyszámlák. A napelem egy hosszú távú befektetés, ami szinte biztosan megtérül. Ebben azonban nagy szerepet játszik az, hogy megfelelőek-e a körülmények a napelem telepítéséhez, mint a napelem tájolása. Ha kíváncsi vagy arra, hogy miket fognak átnézni, mikor a szakemberek kijönnek helyszíni felmérésre, akkor te is lépj fel a Napelempályázatok oldalára és olvasd el az ehhez tartozó cikket.