Zenehallgatás alatt utánanéztem, mi történik fogkőeltávolítás előtt és után

Nagyon szeretem a komolyzenét. Gyakran járok koncertekre, és esti kikapcsolódáshoz is szívesen játszom le a kedvenc műveimet. Semmi mással nem tudok úgy kikapcsolódni, mint egy kis zenehallgatással. Ilyenkor többnyire tényleg nem csinálok semmit, csak hallgatom az aktuális zeneművet. De van olyan is, hogy zenehallgatás közben más dolgokkal is foglalkozom. Legutóbb például arról olvastam, hogy mi történik a szájüregben fogkőeltávolítás előtt és után.

Ez a téma azért érdekelt, mert meglepett, hogy egy rám váró műtét előtt az orvosom azt mondta, előbb mindenképpen menjek el egy fogkőeltávolításra is. Végül hosszas internetes keresgélés után a fogorvosbudapest.info weboldalon találtam magyarázatot arra, hogy miért is lesz szükségem, egy szájsebészethez vagy fogászathoz egyáltalán nem kapcsolódó műtét előtt a fogkő eltávolítására.

Minden, amit tudni kel arról, hogy milyen a fogak és a száj állapota fogkőeltávolítás előtt és után

A fogorvosbudapest.info oldalon találtam egy kifejezetten a fogkövekkel kapcsolatos tudnivalókat összegyűjtő, nagyon alapos, ugyanakkor mégis átlátható és könnyen megérthető cikket. Ebből kiderül többek között az is, hogy milyen a fogak és a szájüreg állapota a fogkőeltávolítás előtt és után. De megtudhatjuk azt is, pontosan mi az a fogkő. Hogy miért kell leszedni. Hogy természetes dolog-e az, ha a beavatkozás után viszonylag rövid időn belül újratermelődik. Hogy mennyire lesznek utána érzékenyek a fogak. És még számos olyan kérdésre választ kaphatunk, amelyek felmerülhetnek bennünk a fogkőeltávolítással kapcsolatban.

A cikkbő kiderül az is, ami engem érdekelt. Vagyis az, hogy miért számít a fogkőeltávolítás előtt és után kérdése bizonyos műtétek előtt. Mint a fogorvosbudapest.info cikkéből kiderül, a fogkő számos szájüregben megtelepedő fertőzés melegágya lehet. Ezek pedig (különösen kardiológiai) műtétek után nagy kockázatot jelentenek, így jó, ha nem tudnak megtelepedni a fogkövön. Ezért is javasolt, hogy bármennyire kellemetlen is tud lenni a fogkőeltávolítás, bizonyos helyzetekben mindig végeztessük el.

A cikk egyébként arra is felhívja a figyelmet, hogy a fogkő eltávolítása alapvető higiéniai szempontokból is fontos, hiszen a szájüreg tisztasága teljesen más fogkőeltávolítás előtt és után. A sorokat olvasva egyértelmű, hogy maga a fogkőeltávolítás sokkal kevésbé kellemetlen, mint azok a problémák, amiket a nem (vagy nem időben) eltávolított fogkő okozhat. A cikk elolvasása után megfogadtam, hogy mostantól mindig odafigyelek arra, hogy fogkő szempontból minden rendben legyen.

A fogorvosbudapest.info akár abban is tanácsot ad, hol csináltasd meg a beavatkozást

A fogorvosbudapest.info egyébként a fogkőeltávolítás mellett más fogászati beavatkozásokkal kapcsolatban is tartalmaz hasonlóan király tájékoztató anyagokat. Olvashatunk például a gyökérkezelésről és a bölcsességfogakkal kapcsolatos gyakori tévhitekről is.

A weboldal egyébként egy budapesti, profi fogászati, fogtechnikai és dentálhigiéniai ellátást nyújtó fogászati klinika oldala. Így nem csak abban tud segíteni, hogy tájékozódhassunk az egyes kezelések, beavatkozások szükségességéről, okairól, fontosságáról és az elvégzés módszereiről. Hanem akár abban is tud segíteni, hogy hol találhatunk megfelelő szakorvost valamely beavatkozás elvégzéséhez.

A fogorvosbudapest.info oldalon ezért megtalálhatunk minden fontos információt a klinika működéséről és nyitva tartásáról. Tájékozódhatunk arról, hogy kik dolgoznak itt, pontosan milyen kezeléseket végeznek el, és utánanézhetünk az áraknak is. Továbbá természetesen akár be is jelentkezhetünk, időpontot is kérhetünk valamelyik kezelésre.

Kérdéseid vannak valamilyen fogászati kezeléssel kapcsolatban? Szeretnéd tudni, mi vár rád egy-egy beavatkozás során? Érdekelne mondjuk az, hogy mi változik fogkőeltávolítás előtt és után? Vagy szakorvost keresel egy konkrét beavatkozás elvégzéséhez?

Mindegyik kérdésre (és számos másikra is) választ adhat a fogorvosbudapest.hu!

(Komolyzene hallgatása mellett pedig az egész fogászat téma nem is tűnik olyan ijesztőnek)